lauantai 22. huhtikuuta 2023

Arhippa Perttunen Symposium ti 25.4. Helsingissä... / Arhippa Perttunen Symposium in Helsinki...



Arhippa Perttunen -symposium pidetään Helsingissä. Tätä suurimman Kalevala-laulajan nimeä kantavaa tilaisuutta Juminkeko-säätiö on järjestänyt joka vuosi jo kahden vuosikymmenen ajan. Tavallisesti symposiumin pitopaikka on Kuhmo, mutta erityisistä syistä sitä on aiemminkin vietetty Runolaulupäivänä myös muualla. Tänä vuonna Kuhmo toimii suomalais-ugrilaisen maailman kulttuuripääkaupunkina. Siihen liittyvänä ja siitä tietoa levittävänä tapahtumana symposium on haluttu tuoda Helsinkiin.

Juminkeko on Kalevalaan liittyvää kulttuuriperinnettä vaaliva Kuhmossa toimiva kansallinen kulttuurikeskus. Suomen itsenäisyyden juhlavuonna se järjesti runolaulupäivän 17 eri paikkakunnalla Suomessa eli niissä kunnissa, joista Elias Lönnrot oli joko kerännyt runoaineksia Kalevalaan tai joissa hän oli työskennellyt Kalevalan käsikirjoituksen parissa. Runolaulupäivää ja Arhippa Perttunen -symposiumia vietetään aina 25. huhtikuuta. Juuri silloin vuonna 1834 Lönnrot tapasi Vienan runoruhtinaaksi myöhemmin nimetyn Arhippa Perttusen.

Tänä vuonna runolaulupäivää ja Arhippa Perttunen -symposiumia vietetään Helsingin Rikhardinkadun kirjaston 3. kerroksen lukusalissa tiistaina 25.4. klo 15. Luennon tilaisuudessa pitää musiikintutkija Pekka Huttu-Hiltunen ja runolaulua esittää Ääniteatteri Iki-Tursosta Ilona Korhonen ja Maari Kallberg. Symposiumiussa esitetään runoja, jotka Lönnrot tallensi Arhippa Perttuselta sekä samat runot sellaisena kuin ne esiintyvät Kalevalassa. Iki-Turson laulajat ovatkin perehtyneet viime aikoina syvällisesti karjalais-suomalaiseen eepokseen Laulettu Kalevala -äänikirjan tiimoilta.

Symposiumiin on vapaa pääsy.

---------------------------------------------------------------------------------------

Arhippa Perttunen symposium will be held on April 25th, 2023 starting at 3 p.m. in Richard streets library Rikhardinkatu 3, 00130 Helsinki. Event is arranged by Juminkeko Foundation and has free entry.

Arhippa Perttunen symposium is held annually on the very same day in which creator of Kalevala Elias Lönnrot and Arhippa Perttunen met at Latvajärvi Village in Viena Karelia.

Performing at the event will be Ilona Korhonen and Maari Kallberg and lecturer will be Pekka Huttu-Hiltunen.

 ----------------------------------------------------------------------------------------

Ilona Korhonen from group Iki-Turso

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Feel free to comment and discuss / Kommentointi ja keskustelu vapaata